Актуелности
Zbornik Instituta za pedagoška istraživanja je uključen u bazu Emerging Sources Citation Index (ESCI) koju je u novembru 2015. godine pokrenuo Thomson Reuters.

Ova baza uključuje časopise koji zadovoljavaju osnovne uslove za uključivanje u Thomson Reuters citatne indekse kao što su SCI, SSCI i AHCI i koji su predloženi od strane njihovih regionalnih editora na osnovu rigoroznih kriterijuma. Više o samoj bazi možete pogledati na sledećim adresama:
http://wokinfo.com/products_tools/multidisciplinary/esci/
https://www.youtube.com/watch?v=pWoQnFVoIXA

Časopisi koji su uključeni u ESCI listu mogu se pronaći pretraživanjem Master liste Thomson Reuters na sledećoj adresi (možete pretraživati po rečima iz naslova, na primer "zbornik", ili ISSN broju): http://science.thomsonreuters.com/cgi-bin/jrnlst/jlsearch.cgi?PC=MASTER

Časopisi koji su uključeni u ESCI će od 2015. godine pa nadalje biti indeksirani u Web of Science (WoS), kao deo Core collection, čime je omogućena veća dostupnost radova i njihovih meta podataka (na engleskom jeziku). Mogućnost pretraživanja časopisa sa ESCI liste u WoS će, takođe, omogućiti praćenje citiranosti radova, što predstavlja važan indikator prilikom razmatranja časopisa za uključivanje u druge citatne indekse (SSCI, AHCI).

Svi radovi koji su objavljeni u junskoj svesci Zbornika iz 2015. godine mogu se pronaći u WoS, a očekujemo da će za kratko vreme biti indeksirani i radovi iz decembarske sveske.

Može se zaključiti da je ESCI lista neka vrsta „predvorja“ za uključivanje u druge Thomson Reuters citatne indekse. U svakom slučaju, uključivanje Zbornika u ESCI predstavlja pozitivan pokazatelj statusa časopisa i otvara veće mogućnosti za dalje unapređivanje njegovog kvaliteta.

Ovom prilikom se zahvaljujemo svim našim saradnicima koji su doprineli kvalitetu Zbornika Instituta za pedagoška istraživanja i nadamo se da ćemo i ubuduće uspešno sarađivati.

<<< Povratak