ИНСТИТУТ ЗА ПЕДАГОШКА ИСТРАЖИВАЊА

др Смиљана Јошић

smiljana jocicЗвање: научни сарадник
Oбласт интересовања: Когнитивни развој, улога социјалне интеракције у когнитивном развоју, социокултурни приступ у развојној психологији, методологија психолошких истраживања.
Телефон: 011/2644693
Мejл: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Биографија

Смиљана Јошић завршила је основне, мастер и докторске студије психологије на Филозофском факутету у Београду. Одбранила је 2017. године докторат на тему ,,Развој читалачке компетенције кроз посредовану вршњачку и индивидуалну активност’’. Прва истраживачка искуства стекла је као полазник, затим као млађи сарадник, а онда и као руководилац семинара психологије у Истраживачкој станици Петница. У истој институцији данас има статус стручног сарадника. Током основних и мастер студија била је члан Лабораторије за експерименталну психологију у Београду као и демонстратор на неколико курсева на Одељењу за психологију у Београду. Као стипендиста Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије била је ангажована на пројекту Института за психологију у Београду. Додатно образовање стекла је приликом студијског боравака на Middlesedž Univerzitetu u Londonu 2009. Години. До сада је учествовала у неколико међународних И националних истраживачких пројеката: Doing qualitative research, Razvionica, IEEPS-Comenius, Teaching and Learning International Survey - TALIS13 итд. Од 2013. године члан је Европске мреже доктораната из социокултурне психологије. Добитник је награде за најбољи мастер рад у 2011. години (Фонд Катарина Марић) и Награде за допринос развоју и промоцији друштвено хуманистичких наука 2012. (Fondacija SuperSte, Erste banka). Промоцију и популаризацију психологије остварује кроз сарадњу са Фестивалом науке, Ноћи музеја и Центром за промоцију науке. Од 2012. године Смиљана Јошић ради у Институту за педагошка истраживања у Београду као истраживач сарадник.