Skip to main content

ИНСТИТУТ ЗА ПЕДАГОШКА ИСТРАЖИВАЊА

др Смиљана Јошић

  • Звање: научна сарадница

  • Телефон: 011 26 44 693

  • Мејл: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

БИОГРАФИЈА

Др Смиљана Јошић (1987) дипломирала је 2010. године на Филозофском факултету у Београду на Одељењу за психологију (истраживачки смер). Мастер студије завршила је наредне, 2011. године а њен мастер рад Улога вршњачке социјалне интеракције у доношењу ризичних одлука десетогодишњака награђен је од стране Фондације Катарина Марић за најбољи мастер/дипломски рад из психологије. Докторску дисертацију из области развојне психологије под називом Развој читалачке компетенције кроз посредовану вршњачку и индивидуалну активност кандидаткиња је одбранила 2017. године (ментор проф. др Александар Бауцал).

Од јуна 2012. године др Смиљана Јошић запослена је у Институту за педагошка истраживања у Београду. Од школске 2023/2024 године Смиљана је ангажована у настави на Економском факултету у Београду, на мастер студијама Економија, пословно управљање и статистика за наставнике, на предмету Психолошко образовање за наставнике. Смиљана Јошић била је укључена у више међународних и националних пројеката међу којима су: Унапређивање квалитета и доступности образовања у процесима модернизације Србије; Од подстицања иницијативе, сарадње, стваралаштва у образовању до нових улога и идентитета у друштву, Унапређивање образовне ефикасности основних школа, Државна Матура Србије, Развионица - Подршка развоју људског капитала и истраживању - опште образовање и развој људског капитала, TIMSS 2019 (Тrends in International Mathematics and Science Study), LaNA 2019 (Literacy and Numeracy Assessment), TALIS 13 (Teaching and Learning International Survey, PEERSolvers итд. Члан је Друштва психолога Србије, Друштва истраживача образовања у Србији и Европске асоцијације за проучавање учења и наставе (EARLI). Добитница је награде за допринос развоју и промоцији друштвено-хуманистичких наука од стране Клуба за афирмацију младих, активних и креативних талената (Ерсте банка, фондација Супер Сте).

Најзначајнији објављени радови Смиљане Јошић доступни су на овом линку.