Skip to main content

ИНСТИТУТ ЗА ПЕДАГОШКА ИСТРАЖИВАЊА

Др Рајка Ђевић

  • Звање: научни сарадник

    Oбласт интересовања: Инклузивно образовање

    Телефон: 011 2 642 925

    Е-маил: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

БИОГРАФИЈА

Образовање и квалификације

Др Рајка Ђевић рођена је 21.12.1979. године у Бихаћу. Дипломирала је 2004. године на одељењу за педагогију Филозофског факултета у Београду, са темом Образовни проблеми ромске деце основношколског узраста (ментор проф. др Надежда Шарановић-Божановић). Магистрирала је на истом факултету 2008. године са темом Карактеристике инклузивне наставе и спремност наставника и ученика основне школе да прихвате децу са посебним потребама (ментор проф. др Недељко Трнавац). Докторску дисертацију под називом Социјална интеракција ученика са сметњама у развоју у основној школи одбранила је 11.12.2015. године на Филозофском факултету у Београду (ментор проф. др Вера Спасеновић).

Професионална (радна) каријера 

Др Рајка Ђевић је од 2005. године запослена у Институту за педагошка истраживања у Београду. Била је сарадник на пројекту Института за педагошка истраживања под називом Образовање за друштво знања (2006–2010). Од почетка 2011. године др Рајка Ђевић ангажована је на следећим пројектима Института за педагошка истраживања: Унапређивање квалитета и доступности образовања у процесима модернизације Србије и Од подстицања иницијативе, сарадње и стваралаштва у образовању до нових улога и идентитета у друштву (2011–2014). У оквиру поменутих пројеката бави се инклузивним образовањем. Проблематику инклузивног образовања проучава из перспективе наставника, ученика са сметњама у развоју, као и ученика који немају развојне сметње. Сарадница је била и члан тимова у следећим међународним пројектима: 

1. Успостављање и обезбеђивање квалитета универзитетског образовања и професионалног развоја наставника (2012-2013), у организацији Филозофског факултета у Београду и Филозофског факултета у Љубљани. 

2. Пројекат Представе о образовним променама у прошлости: рефлексије о прошлости, визије будућности (Images of educational change in Serbia: Reflecting on the past, envisioning the future) који је део Регионалног програма подршке истраживању у области друштвених истраживања на Западном Балкану (Regional Research Promotion Programme in the Western Balkans –RRPP), који води Универзитет у Фрибургу, а финансира Швајцарска агенција за развој и сарадњу (Swiss Agency for Development and Cooperation – SDC) (2010–2011). Носилац пројекта је Институт за педагошка истраживања, Београд. 

3. TIMSS (Тrends in International Mathematics and Science Study) пројекат Међународног удружења за евалуацију образовних постигнућа (International Association for the Evaluation of Education Achievment – IEA). Стручно руковођење истраживања, на међународном плану, преводи огранак овог удружења Међународни истраживачки центар за TIMSS i PIRLS са Бостон колеџа (TIMSS & PIRLS International Study Center, Boston College). Др Рајка Ђевић учествовала је као истраживач у три циклуса TIMSS-а 2003., 2007. и 2011. године у Србији. 

Др Рајка Ђевић је била један од аутора и водитеља семинара под називом Вештине комуникације у васпитно-образовним установама чији је координатор била др Славица Шевкушић. Семинар је био акредитован од Завода за унапређивање образовања и васпитања и налази се у Каталогу Програма сталног стручног усавршавања наставника, васпитача и стручних сарадника за школску 2012/2013. и 2013/2014. годину под бројем 116. Сарадница учествује у раду комисија и тимова у оквиру више научних и стручних организација у области образовања у нашој земљи: 

- Члан централне комисије за одобравање програма сталног стручног усавршавања наставника, васпитача, стручних сарадника и директора за школску 2014/2015. и 2015/2016. годину у организацији Завода за унапређивање образовања и васпитања. 
- Члан радних група за одобравање стручних скупова при Заводу за унапређивање образовања и васпитања. 
- Члан централне комисије у оквиру пројекта Креативна школа за 2013/2014. годину у организацији Завода за унапређивање образовања и васпитања. 
- Члан комисије у оквиру конкурса Сазнали на семинару применили у пракси за школску 2014/2015. годину у организацији Завода за унапређивање образовања и васпитања. 

Свој допринос промовисању истраживања, научних скупова и научних публикација дала је и кроз сарадњу са медијима (Дневне новине Данас, Просветни преглед, Радио Београд).