Skip to main content

ИНСТИТУТ ЗА ПЕДАГОШКА ИСТРАЖИВАЊА

др Јелена Павловић

Jelena PavlovicЗвање: виши научни сарадник
Oбласт интересовања: процеси конструкције идентитета у образовном контексту, професионални развој наставника, квалитативна методологија у истраживањима образовања, психологија креативности
Телефон: 011 3616008
Мejл: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Биографија

Образовање

Др Јелена Павловић је дипломирала 2005. године на Одељењу за психологију Филозофског факултета у Београду, са темом Дискурс као нова тема у психологији (просечна оцена 9.29; оцена дипломског рада 10). На истом факултету, одбранила је магистарску тезу Позиције субјеката и дискурси о знању: анализа говора ученика и наставника, са просечном оценом 10 (2008). Докторске студије завршила је, такође, на Одељењу за психологију Филозофског факултета Универзитета у Београду, где је одбранила докторску дисертацију под насловом Конструкција идентитета у дискурсу континуираног професионалног образовања (2012).

Током основних и постдипломских студија похађала је низ домаћих и међународних програма стручног усавршавања, међу којима су: Настава и учење у виртуелним окружењима за учење (2002. године, у организацији Универзитета у Сарбрукену, Немачка и Краљевског института за технологију, Шведска); Главни програмнапредних додипломских студија Београдске отворене школе (2002-2003); летња школа Креативност и конструктивизам Европске конструктивистичке мреже за тренинг, у Венецији, Италија (2007. године).

Радно искуство

Др Јелена Павловић је у радном односу у Институту за педагошка истраживања у Београду од 2005. године. Била је сарадник на следећим пројектима Института, чију реализацију финансира Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије: Образовање за друштво знања (2006-2010), Унапређивање квалитета и доступности образовања у процесима модернизације Србије (2011-2014) и Од подстицања иницијативе, сарадње, стваралаштва у образовању до нових улога и идентитета у друштву(2011-2014).

Међународна научна сарадња

Др Јелена Павловић је била координаторка/менаџерка пројекта Представе о образовним променама у Србији: рефлексије о прошлости, визије будућности (2010-2011), који је реализован у оквиру Регионалног програма подршке друштвеним истраживањима на Западном Балкану (у сарадњи са Универзитетом у Фрибургу, а под покровитељством Швајцарске агенције за развој и сарадњу). Била је члан тима у оквиру билатералног пројекта Компаративна анализа система професионалног развоја наставника у Србији и у Словенији (у сарадњи са Педагошким институтом из Љубљане, 2010-2011), уз подршку Министарства за науку Србије и Словеније. Такође, била је члан тима у оквиру регионалног пројекта Развијање политика „прилива мозгова“ на Западном Балкану (2010. године), који су финансирали Балкански фонд за демократију и Европски фонд за Балкан. Била је члан организационог одбора међународних конференција  Демократија кроз образовање у Србији и региону(2005),  Квалитативна истраживања у образовњу и васпитању(2008),   Keeping up with the future: PCP in the accelerating world(2010) и Мобилност и одлазак стручњака: лични и друштвени добици и губици(2010).

Педагошки рад

У периоду 2003-2008. године као демонстратор била је ангажована на осмишљавању и извођењу вежби на предметима Психологија личности и Психологија комуникације на Одељењу за психологију Филозофског факултета у Београду. Гостовала је као предавач на Одељењу за психологију Филозофског факултета у Београду, Факултету за медије и комуникације, Центру за развој каријере и саветовање студената Универзитета у Београду, Истраживачкој станици Петница, Дечјем културном центру. У току 2012. године др Јелена Павловић је учествовала у настави у оквиру мастер академских студија Образовне политике, у оквиру ТЕМПУС пројекта Education Policy Study Programme in Serbia andMontenegro. Радови др Јелене Павловић користе се као литература на Основним академским студијама психологије (Одељење за психологију Филозофског факултета у Београду; предмет: Квалитативна истраживања), као и на Masters in Professional Coaching, (Institute for Work Based Learning at Middlesex University, UK; предмет: Психологија личних конструката).

Чланства у телима, комисијама и уређивачким одборима научних часописа

Рецензент је већег броја часописа: Journal of Constructivist Psychology, ПсихологијаЗборник Института за педагошка истраживањаНастава и васпитање, Иновације у настави. Члан је уређивачког одбора међународног часпописа Journal of Constructivist Psychology. Члан је саветодавног панела програма “PCP Practice for Coaches” у организацији Британске асоцијације за психологију личних конструката. Члан је Комисије за припрему предлога за одобравање програма сталног стручног усавршавања наставника, васпитача, стручних сарадника и директора за област Васпитни рад (у оквиру Завода за унапређивање образовања и васпитања).

Стипендије, награде и признања

Др Јелена Павловић је по позиву учествовала на Европској конференцији за коучинг психологију, у организацији Британског друштва психолога 2009. године. Рад др Јелене Павловић Personal construct psychology and social constructionism are not incompatible: implications of a reframing уврштен је у листу најчитанијих радова у часопису Theory & Psychology (извор: Sage, новембар 2011. године). Такође, рад коауторски рад Educational experts' personal explicit theories of creativity and its development: A qualitative study уврштен је у листу најчитанијих радова у часопису High Ability Studies (извор: Taylor & Francis, септембар 2012. године). Др Јелена Павловић је добитница награде за најбољи студентски рад на међународној конференцији Европске асоцијације за психологију личних конструката (EPCA) 2008. године на „Квин Мери“ Универзитету у Лондону. Током студија била је добитница стипендије Републичке фондације за развој научног и уметничког подмлатка (2003. године), као и стипендије Београдске отворене школе (БОШ).