Skip to main content

ИНСТИТУТ ЗА ПЕДАГОШКА ИСТРАЖИВАЊА

Hayчни скуп "ОБРАЗОВАЊЕ У ОСНОВНОЈ ШКОЛИ У ВРЕМЕ ПАНДЕМИЈЕ"


Naučni skup sa međunarodnim učešćem

„OBRAZOVANJE U OSNOVNOJ ŠKOLI U VREME PANDEMIJE“

Opšte informacije

   Pedagoški fakultet u Somboru, Univerziteta u Novom Sadu, organizator je naučnog skupa sa međunarodnim učešćem, pod nazivom „Obrazovanje u osnovnoj školi u vreme pandemije“, koji će se održati 6. novembra 2021. godine, usled situacije vezane za pandemiju COVID-19, u onlajn formatu. Suorganizatori skupa su Institut za pedagoška istraživanja iz Beograda i Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Josip J. Strosmajer iz Osijeka. Skup je sufinansiran od strane Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost AP Vojvodine.

   Pandemija korona virusa je pred obrazovne sisteme u celom svetu, postavila svojevrstan izazov organizacije i realizacije obrazovnog procesa. Obrazovni sistemi su se relativno brzo morali prilagoditi novim okolnostima rada i istovremeno pružiti svaku vrstu podrške prosvetnim radnicima, roditeljima učenika, a posebno samim učenicima. Iza nas je jednogodišnje iskustvo u učenju i nastavi na daljinu, realizovano je nekoliko modela i varijanti obrazovanja u vanrednim okolnostima, te na raspolaganju imamo adekvatan korpus podataka dobijenih istraživanjima, ali i teorijske refleksije o pozitivnim i negativnim stranama obrazovanja u osnovnoj školi u vreme pandemije.

   Cilj skupa je da se predstave originalni naučni radovi i empirijska istraživanja o načinu organizacije, sprovođenju i realizaciji nastave na daljinu, kao i svim prednostima i teškoćama na koje su realizatori iz različitih zemalja nailazili. Od značaja su i teorijska promišljanja o implikacijama nastave i učenja na daljinu na razvoj dece i učenika. Komparacija i razmena iskustava između različitih zemalja - Srbije, Slovačke, Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine, čiji učesnici će izlagati na skupu, predstavljaće poseban naučni i stručni doprinos i vrednost ove konferencije.

   Učešće na konferenciji je pozivnog karaktera, dakle, svi učesnici će održati predavanje po pozivu. Radni jezici skupa su srpski i engleski. Ukoliko neko od učesnika prezentuje na drugom jeziku, prevod će biti obezbeđen, uz obavezu od strane učesnika da se dostavi prezentacija na engleskom jeziku. Kotizacija za učesnike nije predviđena. Zoom link za učešće na skupu će biti prosleđen svim učesnicima putem imejla, neposredno pre skupa. Izlaganja autora sa skupa će biti štampana u okviru Zbornika radova, nakon realizovane konferencije, pri čemu je rok za dostavljanje radova u celosti 1. oktobar 2021. godine.

Organizacioni odbor konferencije