Skip to main content

ИНСТИТУТ ЗА ПЕДАГОШКА ИСТРАЖИВАЊА

Превенција агресије и насиља у раном узрасту

Превенција агресије и насиља је најефикаснија, ако се започне на што ранијем узрасту. Насилно понашање се, као и свако друго понашање, учи. Децу можемо научити социјалним вештинама које ће им бити алтернатива за агресивно понашање и средство за превазилажење љутње.

Семинар „Превенција агресије и насиља у раном узрасту“ има за циљ да васпитачи у предшколским установама усаврше своја знања и развију вештине потребне за успешно спречавање агресивног понашања деце у вртићу и за рану превенцију вршњачког насиља.

Специфични циљеви семинара су да васпитачи: развију свест о значају, потреби и могућностима ране превенције агресије и вршњачког насиља; добију научно засноване и савремене информације о дечјем социјалном развоју и факторима који утичу на испољавање агресије и вршњачког насиља; стекну знања о савременим приступима у превенцији насиља на раном узрасту; овладају вештинама практичне примене проверених поступака за смањење агресије и превенцију вршњачког насиља у предшколској установи; изграде ставове о значају раног и континуираног подстицања развоја просоцијалног понашања деце и стекну професионалне вештине за подржавање тог развоја.

Семинар траје два дана. У оквиру семинара учесници имају прилике да се, у току првог дана, упознају са следећим темама: разумевање дечје агресије, превенција дечје агресије и вршњачког насиља у предшколској установи, рад са родитељима и сарадња са локалном заједницом у циљу превенције агресије и вршњачког насиља. Други дан семинара посвећен је обуци учесника за реализацију програма за развој социјалних вештина кроз групни рад и игру улога.

Циљна група:

васпитач у предшколској установи,
медицинска сестра – васпитач,
стручни сарадник у предшколској установи.

Ауторке: проф.др Слободанка Гашић-Павишић и Николета Гутвајн

Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.